ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ  ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ

CYPRUS MOTORSPORT FEDERATION

 

P.O. Box 27610 , 2431 Nicosia , Cyprus    Tel. 99773590    Fax 22354141     Email: secretary@cmf.org.cy

                               


 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 1.11.2007

 

 

ΤΟ ΡΑΛΛΥ ΚΥΠΡΟΣ – «ΤΟ ΔΕΝΤΡΟ ΓΙΑ ΤΟ ΔΑΣΟΣ»

 

               Μετά την απόφαση της Διεθνούς Ομοσπονδίας Αυτοκινήτου (ΔΟΑ) να διατηρήσει 15 αγώνες μόνο στο Παγκόσμιο Αγωνιστικό Ημερολόγιο, ο Κυπριακός Σύνδεσμος Αυτοκινήτου (ΚΣΑ) φορτώνει την ευθύνη της μη συμπερίληψης του «Ράλλυ Κύπρος» στην Κυπριακή Ομοσπονδία Αυτοκινήτου και στον  Πρόεδρο της, που με τις ακραίες ενέργειες τους, όπως ισχυρίζεται, απέκλεισαν το «Ράλλυ Κύπρος» από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλλυ.

 

               Μετά την εξέλιξη αυτή παραθέτουμε παρακάτω περιληπτικό ιστορικό σε ότι αφορά τον τρόπο που συμπεριλήφθηκε το «Ράλλυ Κύπρος» στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλλυ.

 

               Παράμετροι όπως το μέγεθος και η αγοραστική ικανότητα της αγοράς μιας χώρας αποτελούν τους κύριους άξονες, μεταξύ άλλων, πάνω στους οποίους αποφασίζετε η εισδοχή ενός αγώνα στο Παγκόσμιο Αγωνιστικό Ημερολόγιο. Κατ’ επέκταση, οι μεγάλες χώρες, με τεράστια οικονομικά συμφέροντα, έχουν τον πρώτο λόγο στη λήψη αυτών των αποφάσεων.

 

               Πως ήταν δυνατό λοιπόν με τις πιο πάνω «προδιαγραφές» να συμπεριληφθεί το «Ράλλυ Κύπρος» στο Παγκόσμιο Αγωνιστικό Ημερολόγιο το 2000;

 

               Η Κυπριακή κοινή γνώμη ενθουσιάστηκε για το «κατόρθωμα» του ΚΣΑ χωρίς όμως να γνωρίζει τους αληθινούς λόγους που συμπεριλήφθηκε το Ράλλυ Κύπρος στους Ελίτ αγώνες του παγκόσμιου αυτοκινηταθλήματος.

 

               Πρωταγωνιστικό ρόλο έπαιξε η εκστρατεία της Ευρωπαϊκής ‘Ένωσης κατά της μονοπωλιακής εκμετάλλευσης των τηλεοπτικών δικαιωμάτων αγώνων Ράλλυ, κάτι που ανάγκασε την ΔΟΑ στην εξεύρεση αγώνων εκτός Ευρωπαϊκού χώρου, όπως το «Ράλλυ Κύπρος» που διεξαγόταν τότε σε χώρα εκτός της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης

 

               Αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμα και σήμερα η ΔΟΑ κατατάσσει την Κύπρο στην Ασία και όχι στην Ευρώπη.

 

               Το «Ράλλυ Κύπρος» εκείνη τη στιγμή (2000) ευρίσκετο στον ψηλότερο συντελεστή του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος και εχαρακτηρίζετο από μια πολύ καλή οργάνωση που θα μπορούσε να «εξυπηρετήσει» τους σκοπούς της ΔΟΑ.

 

               Για 6 συνεχή χρόνια το «Ράλλυ Κύπρος» παρέμεινε στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα

χωρίς κανένα εμπόδιο, με λάβαρο την προβολή της Κύπρου, αλλά και την ισχυριζόμενη «απειλή» της συμπερίληψης του Ράλλυ της Τουρκίας στο Παγκόσμιο Αγωνιστικό Ημερολόγιο. Μια τουρκική «απειλή» που όπως διαφάνηκε στη συνέχεια, τίποτε δεν μπορούσε να τη σταματήσει, αφού από τον πρώτο κιόλας χρόνο της συμπερίληψης του «Ράλλυ Κύπρος» στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλλυ, η θέση του στο ανώτατο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα καταλήφθηκε από το  Ράλλυ Τουρκίας, ενώ τον επόμενο χρόνο, «εισβάλει» στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλλυ και τη θέση του στο Ευρωπαϊκό καταλαμβάνει άλλο Τουρκικό Ράλλυ. ΄Έκτοτε η Τουρκία απολαμβάνει 1 αγώνα Ράλλυ στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλλυ, 2 αγώνες Ράλλυ στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ράλλυ, καθώς επίσης από 1 αγώνα στη Φόρμουλα 1 και MOTO GP. Όλα αυτά ήσαν αναμενόμενα αφού, πέραν από πολιτικές σκοπιμότητες, για τους προαναφερθέντες λόγους της μεγάλης αγοράς και των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων, η Τουρκία πληρούσε τα κριτήρια.

 

               Το αστείο της υπόθεσης είναι ότι τόσο η Κυβέρνηση όσο και η κοινή γνώμη στην Κύπρο πίστευε ότι ο ΚΣΑ με τους χειρισμούς του κατάφερνε να κρατά την Τουρκία μακριά από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλλυ. Αν είναι δυνατόν?

 

               Η συμπερίληψη του «Ράλλυ Κύπρος» στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ουσιαστικά απέκλεισε πολλούς από τους Κύπριους αθλητές αφού δεν ήταν προσιτός τόσο από οικονομικής πλευράς όσο και από πλευράς διάκρισης. Το αποτέλεσμα ήταν να σταματήσει να εμπλέκεται ο Κύπριος πολίτης σαν αθλητής και να μετατραπεί θεατής. Ο αγώνας γίνεται θέαμα και όχι άθλημα. Εδώ υπεισέρχεται και το θέμα της προβολής της Κύπρου σαν τουριστικού προορισμού και ο ισχυρισμός της προσέλκυσης εκατομμυρίων, ενισχύοντας  την άποψη μας ότι όλο το θέμα έχει απομακρυνθεί από το χώρο του Αθλητισμού.

 

         Το 2006 ήταν η τελευταία χρονιά που το «Ράλλυ Κύπρος» προσμετρούσε στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλλυ. Γιατί δεν μας είπαν τους λόγους που το χάσαμε για το 2007; Ποιος φταίει; Ποιος θα αναλάβει την ευθύνη που δεν θα έρθουν τα πολλά εκατομμύρια από τον Τουρισμό;

 

               Όχι μόνο το «Ράλλυ Κύπρος» χάθηκε από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλλυ για το 2007, αλλά ουσιαστικά εξαφανίστηκε από τα Πρωταθλήματα της ΔΟΑ αφού μέχρι και το Μάρτιο 2007 δεν συμπεριλαμβανόταν σε κανένα από αυτά. Φαίνεται ότι μετά μας έκαναν τη χάρη –να δούμε για ποιο λόγο- και το συμπεριέλαβαν στο Μεσανατολικό Πρωτάθλημα Ράλλυ.

 

               Ακούμε ότι ο ΚΟΤ έχει επιχορηγήσει για το 2007 τον ΚΣΑ με ένα τεράστιο ποσό της τάξης των ΛΚ200,000  για την προβολή της Κύπρου στο εξωτερικό. Μα πως είναι δυνατόν το ποσό να είναι μεγαλύτερο από οποιαδήποτε προηγούμενη κρατική χορηγία, τη στιγμή που ο αγώνας δεν προσμετρά στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλλυ? Ποιους θα προσελκύσουμε ακόμα και αν είμαστε σε περιφερειακό πρωτάθλημα –  τους Άραβες τουρίστες? Με ποια κριτήρια αποφάσισε ο ΚΟΤ, τη στιγμή που ο αγώνας ήταν εκτός του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Ράλλυ? Μήπως υπάρχουν ειδικές μελέτες «impact analysis» από εξειδικευμένους Οίκους για τα έσοδα αλλά και για τις επιπτώσεις του αγώνα είτε οικονομικές η κοινωνικές η κ.α. Θα ήταν καλό να ξέρουμε, όπως επίσης θα ήταν καλό να ξέρουμε και την άποψη του Κυπριακού Συνδέσμου Ταξιδιωτικών Πρακτόρων.

 

               Συγχαρητήρια λοιπόν στην Κύπρο, χώρα-μέλος της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης, που κατατάσσεται στην Ασία και κατάφερε να έχει 2 διεθνείς αγώνες που προσμετρούν στο Μεσανατολικό Πρωτάθλημα Ράλλυ και κανένα σε Ευρωπαϊκό τουλάχιστον επίπεδο.

Εις ανώτερα!

 

Νοέμβριος 2007